Arbejdsliv og opera

Tidligere på ugen medvirkede jeg i radioprogrammet Udsigten på DR’s P2. Temaet var arbejde og fritid – før, nu og i fremtiden.

Jeg havde fået lov til et vælge et par stykker musik, og da det nu var på P2 havde jeg bl.a. valgt den berømte arie “Mi chiamano Mimì” fra Puccinis opera La Boheme.

Men hvad har opera med arbejdsliv at gøre? Jo, ud over at være en fantastisk kærlighedshistorie, så handler La Boheme jo netop om det prekære arbejde. Den type arbejde, uden fast ansættelse og på usikre vilkår som vinder mere og mere frem, også i Danmark. Det prekære arbejde er for nogen lig med friheden til at være sin egen arbejdsgiver – og for andre er det lig med mangel på rettigheder og ringe betaling.

I La Boheme møder vi både de lyse og de mørke sider af det prekære arbejder, gennem de to hovedpersoner: Rodolfo, som ganske vist er fattig, men lever det frie og muntre liv med sine kunstnervenner, bohemerne som har givet operaen navn. Og Mimi, sypigen som knokler på sit kolde loftskammer, indtil hendes sørgelige død af tuberkulose.

Sådan kan man få sneget lidt arbejdslivshistorie ind i en fortælling om opera – og omvendt.

Hvad vi ellers talte om – fra kampen for 8 timers arbejdsdag til debatten om borgerløn – og hvilken musik der i øvrigt blev spillet kan du høre her: https://www.dr.dk/lyd/p2/udsigten/udsigten-2022-02-15

Foto: Peter Lodahl som Rodolfo og Gisela Stille som Mimi, i Det Kongelige Teaters opførelse af La Boheme.
Fotograf: Miklos Szabo, Det kongelige teater.

Skriv en kommentar